ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΕΝΟΧΟΣ ΤΟΥ QATARGATE ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΚΑΤΑΡ

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Σοκ προκαλούν τα όσα αποκαλύπτονται τις τελευταίες μέρες για το τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς και χρηματισμού από το Κατάρ, μελών και στελεχών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η παραδειγματική τιμωρία όσων αποδεδειγμένα έχουν λερώσει τα χέρια τους με πετροδόλλαρα είναι εκ των ων ουκ άνευ και έχω απόλυτη εμπιστοσύνη ότι η Βελγική δικαιοσύνη, δεν θα χαριστεί σε κανένα εμπλεκόμενο, όποιος και να είναι αυτός.

Παράλληλα εκφράζω και τον θαυμασμό μου για τον αποφασιστικό και αταλάντευτο τρόπο που έδρασαν οι Διωκτικές Αρχές του Βελγίου, στην αποκάλυψη του βρώμικου κυκλώματος, παραμερίζοντας σκοπιμότητες και κακώς νοούμενα «υψηλά συμφέροντα».

Ο χειρισμός αυτός αποτελεί υπόδειγμα διαχείρισης φαινομένων διαφθοράς και εμπλοκής επωνύμων σε υποθέσεις κολασμού, από τον οποίο οφείλουμε να παραδειγματιστούμε και εμείς, αν πράγματι θέλουμε να πατάξουμε τέτοια φαινόμενα, που είναι δυστυχώς συχνά και στην δική μας κοινωνία.

Την ίδια ωστόσο ώρα τίθεται τεράστιο ζήτημα για τον ηθικό αυτουργό του πρωτοφανούς αυτού σκανδάλου που δεν είναι άλλος από το ίδιο το κράτος του Κατάρ.

Το Κατάρ στην προσπάθεια του να αναλάβει μία μεγάλη διεθνή διοργάνωση όπως είναι το μουντιάλ μεταχειρίστηκε και στο παρελθόν αθέμητες και παράνομες μεθόδους.

Έχει επίσης έχει καταγγελθεί επανειλημμένως για την απάνθρωπη μεταχείριση και την παραβίαση στοιχειωδών εργασιακών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων των χιλιάδων ξένων εργατών που χρησιμοποίησε για την ανέγερση των γηπέδων και υποδομών που χρειάζονταν για το μουντιάλ.

Τώρα αποκαλύπτεται, ότι είναι μία χώρα που θεωρεί ότι μπορεί να αγοράζει τα πάντα με την δύναμη του χρήματος του.

Η Ευρώπη που ευαγγελίζεται ότι προάγει άλλου είδους αξίες και αρχές, η ευρύτερη διεθνής κοινότητα, η FIFA, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ)  και όλες οι άλλες Διεθνείς Αθλητικές Ομοσπονδίες, δεν έχουν δικαίωμα να εξακολουθήσουν να δείχνουν την ίδια ανοχή απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα και αυτές τις συμπεριφορές.

Ίσως αυτή την ώρα να είναι αργά για να τιμωρηθεί με την άμεση διακοπή του μουντιάλ και την μετακίνηση του σε μία ευρωπαϊκή ή άλλη χώρα, όπως θα έπρεπε να είναι κατά την άποψη μας, η πρέπουσα τιμωρία του, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητο.

Ο αποκλεισμός του από όλες τις διεθνείς διοργανώσεις, αθλητικές και μη, η στέρηση του δικαιώματος του να διεκδικήσει άλλες τέτοιες διοργανώσεις, αλλά και η επανεξέταση των ευρύτερων σχέσεων του με την Ευρώπη, είναι μέτρα που επιβάλλεται να μελετηθούν άμεσα.