ΑΠΟΤΡΟΠΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΕΡΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ – ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΕΣ ΠΟΙΝΕΣ

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Εκφράζω συγκλονισμό και αποτροπιασμό για τις καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες, σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης μαθητριών Γυμνασίου στη Λεμεσό από καθηγητή τους. Όσα καταγγέλλουν οι μαθήτριες αποτελούν γροθιά στο στομάχι κάθε υγιούς σκεπτόμενου πολίτη και βαθαίνουν ακόμα παραπάνω την έντονη ανησυχία που προϋπήρχε για τα αυξανόμενα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

Δυστυχώς, φαίνεται ότι όπως και σ΄ αρκετές χώρες του εξωτερικού έτσι και στον τόπο μας, τα θλιβερά αυτά περιστατικά αυξάνονται ραγδαία και δεν θα ήταν υπερβολή εάν αποκαλούσα το συγκεκριμένο επαίσχυντο φαινόμενο – που γενικεύεται – ως μάστιγα της σημερινής εποχής. 

Πρόκειται για απαράδεκτα, ντροπιαστικά και απερίφραστα καταδικαστέα φαινόμενα, που δεν έπρεπε να έχουν κανένα χώρο ύπαρξης σε μία ευνομούμενη σύγχρονη κοινωνία. Πόσο μάλλον όταν αυτά προέρχονται από ανθρώπους οι οποίοι επιτελούν μία ιερή αποστολή, είτε ως εκπαιδευτικοί, είτε ως ιερείς, είτε ακόμα και ως γονείς.

Η καταστολή τέτοιων περιστατικών και η παραδειγματική τιμωρία των ενόχων αποτελεί μονόδρομο εάν θέλουμε να βάλουμε φρένο σ’ αυτές τις απόλυτα παρανοϊκές ενέργειες, τις οποίες δεν μπορεί να τις χωρέσει ο ανθρώπινος νους. Οι ποινές κατά των ενόχων πρέπει να αυστηροποιηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό, ούτως ώστε να λειτουργούν αποτρεπτικά για οποιονδήποτε άλλο διεστραμμένο διανοηθεί να εκμεταλλευθεί σεξουαλικά – ή αλλωσπώς – ένα παιδί.

Επιπλέον, η ορθή διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας από τη νηπιακή ηλικία θα πρέπει να θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ, χωρίς ταμπού και προκαταλήψεις. Πρέπει η οικογένεια αλλά και ειδικά καταρτισμένοι επαγγελματίες στα σχολεία, να  εκπαιδεύσουν τα παιδιά απ’ την τρυφερή ηλικία των πρώτων τους χρόνων ότι το σώμα τους ανήκει σ’ αυτά και σε κανέναν άλλο.

Εύχομαι, ελπίζω και εργάζομαι προς την κατεύθυνση που κάποια στιγμή θα προκύψει ένα διαφορετικό είδος πολιτισμού, έναν κόσμο που θα διέπεται από αρχές και αξίες όπως η αγάπη και ο σεβασμός για όλους τους συνανθρώπους μας, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, θρησκείας, σεξουαλικής προτίμησης ή οποιασδήποτε άλλης διαφορετικότητας. Αρχές και αξίες δηλαδή που δεν θα έπρεπε να θεωρούνται προτερήματα των αθεράπευτα ρομαντικών ανθρώπων, αλλά θα έπρεπε να ήταν τα θεμέλια της σημερινής κοινωνίας στην οποία εντασσόμαστε.