ΝΑ ΜΗΝ ΚΡΥΨΟΥΜΕ ΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ «ΤΟ ΧΑΛΙ» ΤΩΝ ΓΗΠΕΔΩΝ

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Εκφράζω τη μεγάλη μου λύπη και απόλυτη καταδίκη για τα χθεσινοβραδινά επεισόδια που έλαβαν χώρα εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου του Τσιρείου Σταδίου, στη Λεμεσό. Οι εικόνες πρωτοφανούς αγριότητας που όλοι είδαμε, δεν τιμούν κανένα μας και ασφαλώς δεν έχουν καμία θέση σε μία σύγχρονη κατά τα άλλα κοινωνία.  Από την άλλη, οφείλω να πω ότι από καταδίκες επεισοδίων έχουμε χορτάσει προ πολλού. Τα αναποτελεσματικά μέτρα που εφάρμοσε η Πολιτεία εδώ και χρόνια για καταπολέμηση της βίας – εντός και εκτός γηπέδων – έχουν ως αποτέλεσμα τη σημερινή τραγική κατάσταση.

Επαναλαμβάνω τη θέση μου ότι: Γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες θλιβερών και καταδικαστέων φαινομένων βίας στην κοινωνία μας. Είτε στα σχολεία, είτε σε οικογένειες, είτε στους δρόμους και πολλά άλλα. Και ασφαλώς, αφού τα γήπεδα μας είναι μία μικρογραφία της κοινωνίας μας, αυτή ακριβώς η βία αποτυπώνεται και στους αθλητικούς χώρους.

Με το να εστιάζουμε την προσοχή μας στη βία σε αθλητικούς χώρους, το μόνο που επιτυγχάνουμε είναι να στρουθοκαμηλίζουμε και να ρίχνουμε στάχτη στα μάτια των πολιτών, ότι τάχατες η βία υπάρχει μόνο στα γήπεδα. Εν γνώσει μας ή αλλωσπώς, διοχετεύουμε με τον τρόπο αυτό τη βία σε άλλους τομείς της ζωής μας. Η βία κάθε μορφής, είναι  εκεί έξω και επιτέλους θα πρέπει με τη συμμετοχή αρμόδιων τεχνοκρατών ν’ αναγνωριστεί, ακολούθως να μελετηθεί ο λόγος ύπαρξής της και στη συνέχεια να καταρτιστεί ένα μακροχρόνιο σχέδιο καταπολέμησής της.

Φημολογείται τώρα έντονα η απαγόρευση μετακινήσεων για φιλοξενούμενους οπαδούς. Το μέτρο αυτό είναι και μία έμμεση παραδοχή εκ μέρους των αρμοδίων ότι αδυνατούν να ελέγξουν και να καταπολεμήσουν τα σοβαρά αυτά περιστατικά βίας. Δεκάδες χιλιάδες αληθινοί φίλαθλοι θα στερούνται πλέον την παρουσία τους στα γήπεδα, αφού οι αρμόδιες αρχές του κράτους αδυνατούν να ελέγξουν και να περιορίσουν (ή και να καταστείλουν) τη δράση των 100 περίπου ατόμων κάθε ομάδας που εμπλέκονται στα απαράδεκτα περιστατικά βίας.

Από την άλλη πρέπει να προβληματιστούμε όλοι: Αν υπάρξει απαγόρευση μετακινήσεων, θα λυθεί το πρόβλημα της βίας; Πιθανόν όντως να εκλείψουν τα λυπηρά αυτά φαινόμενα από τα γήπεδά μας. Θα είμαστε όμως ικανοποιημένοι εάν η βία μεταφερθεί λίγα μέτρα μακριά από τα γήπεδα, εκεί που πλέον δεν θα υπάρχει κανένας έλεγχος; Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα από χώρες του εξωτερικού, όπου η απαγόρευση μετακινήσεων έφερε πολύ χειρότερες και δυσάρεστες συνέπειες, γι’ αυτό και καλώ τους αρμοδίους να εξετάσουν προσεκτικά τα επόμενα βήματα.