Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΧΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Με θαυμασμό και περηφάνεια τιμούμε την ιστορική επέτειο του ηρωικού ΟΧΙ του ελληνικού λαού κατά του Ιταλικού φασισμού αρχικά και της Ναζιστικής Γερμανίας, στη συνέχεια.

Με αυταπάρνηση ο Ελληνικός λαός έδωσε τότε μία αξιοθαύμαστη μάχη για να κρατήσει την πατρίδα του ελεύθερη. Κέρδισε και έχασε μάχες, θυσίασε αγόγγυστα χιλιάδες παλληκάρια του, υποδουλώθηκε για κάποιο διάστημα, υπέστη μαρτυρικά και καρτερικά, κακουχίες.

Δεν τα έβαλε όμως κάτω ούτε στιγμή. Κάτω από την μπότα των κατακτητών, έστησε ένα παλλαϊκό κίνημα αντιφασιστικής αντίστασης που υποχρέωσε τελικά τους κατακτητές σε φυγή.

Η αντίσταση του ελληνικού λαού κατά του Ιταλογερμανικού φασισμού, καταγράφηκε στις πιο ηρωικές και ένδοξες σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας και αποτελεί εκ τότε, σημείο αναφοράς, θαυμασμού και παραδειγματισμού.

Τα μηνύματα του ηρωικού εκείνου αγώνα του Ελληνικού λαού, γίνονται ιδιαίτερα επίκαιρα σήμερα που η Ευρώπη, όχι μόνο βιώνει τις καταστροφικές συνέπειες της εγκληματικής εισβολής του Πούτιν – και όχι του Ρωσικού λαού -στην Ουκρανία, αλλά βλέπει και τον κίνδυνο μίας γενίκευσης του πολέμου να επικρέμαται επί της κεφαλής της.

Είναι δε αδιανόητο και έξω από κάθε λογική, η σημερινή ηγεσία του Ρωσικού  λαού, ο οποίος πρωτοστάτησε τότε επίσης ηρωικά και με θυσία εκατομμυρίων ψυχών στο γκρέμισμα του φασισμού, να αντιγράφει και μιμείται σήμερα τις πρακτικές του, να επιχειρεί να υποδουλώσει και εξοντώσει μία γειτονική της χώρα – την Ουκρανία – και να απειλεί την Ευρώπη και όλο τον κόσμο με πυρηνικό αφανισμό.

Η ειρήνη στην Ευρώπη και την Μεσόγειο δεν απειλείται σήμερα μόνο από τον Πούτιν. Κινδύνους προκαλεί και η αχαλίνωτη επεκτατική πολιτική και βλέψεις του δικού μας γείτονα του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, αλλά και η άνοδος στην εξουσία σε χώρες όπως η Ιταλία και άλλες, ακροδεξιών κυβερνήσεων και νοσταλγών των Μουσολίνι και Χίτλερ.

Μπροστά σε αυτό το σκηνικό και με αφορμή την επέτειο έναρξης της ηρωικής αντίστασης του ελληνικού λαού κατά του φασισμού, καθίσταται σήμερα περισσότερο από ποτέ αναγκαία, η αφύπνιση και εγρήγορση όλων μας, ούτως ώστε να μην επιτραπεί σε αλλόφρονες και πολεμοχαρείς, να ξαναβάλουν την Ευρώπη, την Μεσόγειο και όλο τον κόσμο, στον μαύρο κύκλο ενός νέου πολέμου, που ίσως αυτή την φορά να φέρει και τον αφανισμό της ανθρωπότητας.