«ΠΑΡΩΝΥΧΙΔΑ» Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ 27, ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΟΧΗΣ Τ/Κ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Μετά την έντονη πίεση των ΜΜΕ, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε, παρά τις αρχικές ενστάσεις της, να καταθέσει στην Βουλή, τον κατάλογο λειτουργών της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τ/κ Περιουσιών και συμβούλων της, οι οποίοι κατέχουν είτε οι ίδιοι, είτε στενοί συγγενείς τους, Τ/κ περιουσίες.

Τώρα επιβάλλεται η άμεση και σε βάθος διερεύνηση αυτού του καταλόγου, ούτως ώστε να εξακριβωθεί αν υπήρξε εύνοια ή οποιοδήποτε ποινικό ή πειθαρχικό αδίκημα κατά τις διαδικασίες έγκρισης και παραχώρησης των συγκεκριμένων περιουσιών αλλά και να αφαιρεθούν αυτές εκεί και όπου θα τεκμηριωθεί παρανομία και παρατυπία.

Η άμεση διερεύνηση του καταλόγου είναι επίσης αναγκαία και για να μην μένουν σκιές σε πρόσωπα που περιλαμβάνονται μεν σε αυτό τον κατάλογο, αλλά εξασφάλισαν τις Τ/κ περιουσίες απολύτως νόμιμα και πληρώντας όλα τα προβλεπόμενα κριτήρια.

Την ίδια ώρα οφείλουμε να επισημάνουμε ότι το πρόβλημα με την παραχώρηση Τ/κ περιουσιών είναι ευρύτερο και τεράστιο, δεν εξαντλείται με την διερεύνηση μόνο όσων έχουν οποιαδήποτε σχέση με την αρμόδια υπηρεσία ή υπουργείο και δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί η δημοσιοποίηση του συγκεκριμένου καταλόγου για να συγκαλυφθούν οι πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος ή να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη.

Το μεγάλο πάρτι με τα Τ/κυπριακά στις πλάτες του προσφυγικού κόσμου, συνεχίζεται εδώ και δεκαετίες και χιλιάδες στρέμματα, σπίτια και περιουσίες έχουν περάσει σε χέρια μη δικαιούχων ημετέρων και ευνοούμενων της κάθε διακυβέρνησης, είτε με απ΄ ευθείας ανάθεση, είτε με την μέθοδο της υπενοικίασης.

Πάνω σε Τ/κ περιουσίες που εξασφαλίζονται συνήθως από μη δικαιούχους και αντί πινακίου φακής, έχουν στηθεί και συνεχίζουν να στήνονται χρυσοφόρες επιχειρήσεις, την ώρα που ο προσφυγικός κόσμος αβοήθητος και περιφρονημένος από την πολιτεία, γονατίζει οικονομικά από την συνεχιζόμενη απώλεια και μη δυνατότητα εκμετάλλευσης των δικών του περιουσιών.

Αν θέλουμε πραγματικά να βάλουμε το μαχαίρι βαθιά στην για χρόνια αιμάσσουσα αυτή πληγή, εδώ είναι που πρέπει να εστιαστεί η διερεύνηση και Τ/κ περιουσίες που βρίσκονται παράνομα ή χαριστικά σε χέρια μη δικαιούχων να αφαιρεθούν πάραυτα και να αξιοποιηθούν προς όφελος του προσφυγικού κόσμου.

Αυτή είναι η απαίτηση και η προσδοκία της κοινωνίας.