«ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠ΄ ΟΛΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ»

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Θλιβερή και καταδικαστέα η ενέργεια του διευθυντή γυμνασίου στην Λάρνακα, να αποβάλει, από την πρώτη μέρα  επαναλειτουργίας των σχολείων, μεγάλο αριθμό μαθητών, επειδή έκρινε ότι η κόμμωση τους δεν ήταν η «ενδεδειγμένη».  

Κανείς δεν υποστηρίζει ότι δεν πρέπει εντός του σχολείου να υπάρχουν και να εφαρμόζονται κανονισμοί. Όμως πρώτιστο καθήκον και μέλημα των εκπαιδευτικών πρέπει να είναι η πειθώ, η υπομονή και η συζήτηση με τους μαθητές τους και όχι η ετσιθελική και εκδικητική εφαρμογή κάποιων αναχρονιστικών μάλιστα κανονισμών. Πολύ περισσότερο δε όταν οι συγκεκριμένοι κανονισμοί επιδέχονται και υποκειμενικής ερμηνείας.

Η επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά του συγκεκριμένου διευθυντή, ο οποίος είχε και στο παρελθόν ενεργήσει ανάλογα και χειρότερα και έχει καταγγελθεί από μαθητές και γονείς και για ρατσιστικές συμπεριφορές αλλά και για προώθηση ακραίων ιδεών και αντιλήψεων εντός του σχολείου, είναι δυστυχώς προφανές ότι τυγχάνει της ανοχής και αποδοχής της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και αυτό καθιστά τα γεγονότα ακόμα χειρότερα και πιο επικίνδυνα.

Χρέος του Υπουργείου Παιδείας και του Υπουργού, δεν είναι να κλείνει τα μάτια σε τέτοιες απαράδεκτες συμπεριφορές υπαλλήλων του, ούτε και πολύ περισσότερο να επιχειρεί να υποβαθμίσει καταδικαστέα γεγονότα και συμπεριφορές στον χώρο της εκπαίδευσης.

Χρέος και προτεραιότητα του Υπουργού, πρέπει να είναι η ορθή και στην βάση σύγχρονων και προοδευτικών αντιλήψεων παροχή εκπαίδευσης στους αυριανούς πολίτες αυτού του τόπου και η μετατροπή των σχολείων μας σε πραγματικές κυψέλες καλλιέργειας της δημοκρατίας, της ελευθερίας, του αλληλοσεβασμού και της ανεκτικότητας και σε αυτό διαπιστώνουμε δυστυχώς για άλλη μία φορά, ότι ο νυν Υπουργός δεν καταγράφει και τις καλύτερες των επιδόσεων.

Είναι καιρός εκπαιδευτικοί και Υπουργείο Παιδείας να κάνουν πράξη στα σχολεία μας το αξίωμα, «Παιδεία σημαίνει πάνω απ΄ όλα κατανόηση».