ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΤΕΙ Η ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ Τ/Κ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΑΠΟ ΜΗ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Σημερινό δημοσίευμα στον τύπο, σύμφωνα με το οποίο δημόσιοι λειτουργοί της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Υπηρεσιών και μέλη της Επιτροπής που συμβουλεύει τον Υπουργό Εσωτερικών για το θέμα αυτό, φέρονται είτε οι ίδιοι, είτε συγγενείς και φίλοι τους, να εκμεταλλεύονται τεράστιες εκτάσεις τουρκοκυπριακών περιουσίων έναντι χαμηλών μισθωμάτων ή ακόμα και χωρίς να είναι δικαιούχοι ή να πληρούν τα κριτήρια, αναδεικνύει για μία ακόμα φορά την σκανδαλώδη εκμετάλλευση από επιτήδειους των Τ/κ περιουσιών.

Πρόκειται για ένα τεράστιο σκάνδαλο το οποίο συνεχίζεται εδώ και χρόνια στις πλάτες των προσφύγων, οι οποίοι και θα έπρεπε να είναι αν όχι οι μόνοι, οι πρώτοι δικαιούχοι προσωρινής, μέχρι την τελική διευθέτηση του κυπριακού, αξιοποίησης και εκμετάλλευσης Τ/κ περιουσιών, ως αντιστάσθισμα της απώλειας των δικών τους περιουσιών στις κατεχόμενες περιοχές.

Το όλο θέμα δεν είναι φυσικά νέο και έχει τεθεί επανειλημμένως στο παρελθόν. Παρά ωστόσο τις διαβεβαιώσεις και δεσμεύσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων, Υπουργών Εσωτερικών και Βουλευτών, ουδείς τολμά να βάλει μία τάξη, με αποτέλεσμα οι Τ/κ περιουσίες να μετατρέπονται από εργαλείο ανακούφισης και στήριξης των προσφύγων σε ένα ακόμα μέσο πλουτισμού επιτηδείων και ημετέρων των εκάστοτε κρατούντων.

Η προσωρινή αξιοποίηση και εκμετάλλευση των Τ/κ περιουσιών πρέπει να τεθεί σε νέα εξ΄αρχής βάση. Να καθοριστούν αυστηρότατα κριτήρια, κατάλογος κατά προτεραιότητα δικαιούχων, αυστηρότατο πλαίσιο πιθανής χρήσης τους, διαδικασίες απόλυτης διαφάνειας στην επιλογή των δικαιούχων χρηστών αλλά και δημοσιοποίηση των ονομάτων τους, ούτως ώστε να γνωρίζει η κοινή γνώμη που αυτές καταλήγουν. Επίσης στους πρόσφυγες, οι οποίοι επαναλαμβάνουμε θα πρέπει να είναι οι πρώτοι δικαιούχοι, θα πρέπει να δίνονται και κίνητρα για να μπορούν, εκεί που χρειάζεται, να επισκευάζουν ή να προβαίνουν σε αναγκαίες αναπτύξεις ή να αναβαθμίζουν και εκσυγχρονίζουν καλλιέργειες, αν πρόκειται για αγροτικά τεμάχια.

Τέλος αυστηρότατοι έλεγχοι και απαγορεύσεις πρέπει να θεσπιστούν και στο θέμα της υπενοικίασης Τ/κ περιουσιών σε τρίτους για καθαρά εμπορικούς  σκοπούς. Δεν είναι δυνατό χρήστες Τ/κ περιουσιών να καταβάλλουν στο δημόσιο ασήμαντα ποσά ως δικαίωμα χρήσης και στην συνέχεια να τις υπενοικιάζουν σε τρίτους με πολλαπλάσια ποσά.