ΔΗΛΩΣΗ-ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ ΜΑΡΙΟΥ ΗΛΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ DEBATE

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Με αφορμή το χθεσινό πρώτο debate, υποψηφίων ΠτΔ στο ΡΙΚ, στο οποίο συμμετείχα μαζί με τους ανθυποψηφίους μου Αβέρωφ Νεοφύτου και Γιώργο Κολοκασίδη, θα ήθελα να διευκρινίσω τα ακόλουθα, προς αποφυγή κάθε καλόπιστης ή τυχών κακόπιστης παρερμηνείας:

  • Σε κάποια στιγμή της συζήτησης και επιχειρώντας ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ να απαντήσει στην έντονη κριτική που άσκησα στην παρούσα διακυβέρνηση, για τον ρόλο και τις ευθύνες της στο τεράστιο θέμα της διαφθοράς, ο κ.Νεοφύτου άφησε κάποια αόριστη αιχμή ότι και το δικό μου δικηγορικό γραφείο διενήργησε πολιτογραφήσεις.
  • Ζήτησα αμέσως τον λόγο για να απαντήσω αλλά ο κ.Νεοφύτου έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν άφηνε κανένα απολύτως υπονοούμενο σε βάρος μου με την αναφορά του αυτή και τόνισε εμφαντικά – δύο μάλιστα φορές – ότι είναι «ο τελευταίος άνθρωπος σε αυτό τον τόπο ο οποίος θα διανοείτο να αμφισβητήσει την εντιμότητα και καθαρότητα μου».
  • Μετά την διευκρίνιση αυτή του κ.Αβέρωφ αλλά και την εξέλιξη της όλης συζήτησης και μη θέλοντας να πισωγυρίσω σε ένα μη θέμα, δεν επανήλθα, θέλοντας να αξιοποιήσω τον υπόλοιπο χρόνο μου για να διατυπώσω και αναπτύξω τις προεκλογικές θέσεις και προτάσεις μου.
  • Για να μην αιωρείται ωστόσο κάποια αμφιβολία θέλω σήμερα να ξεκαθαρίσω ότι στα 10 τόσα χρόνια που ίσχυσε το ΚΕΠ, το δικηγορικό μου γραφείο προώθησε, απόλυτα νόμιμα, τηρώντας όλους τους  προβλεπόμενους όρους και με απόλυτη διαφάνεια, τρείς μόνο πολιτογραφήσεις ξένων πολιτών. Πρόκειται για πρόσωπα-επενδυτές εβραϊκής καταγωγής, με μεγάλες επενδύσεις και σε άλλες χώρες και των οποίων η δραστηριοποίηση στην Κύπρο προσθέτει κύρος στην πατρίδα μας ως διεθνούς επενδυτικού προορισμού. Παρά δε τα όσα μαθαίνουμε και τις κατά καιρούς έρευνες που έγιναν για τις πολιτογραφήσεις, ουδέποτε έχει διαπιστωθεί οτιδήποτε μεμπτό για τις τρείς αυτές πολιτογραφήσεις, αλλά και για τους συγκεκριμένους επενδυτές.

Γενικότερα θεωρώ ότι το πρώτο τηλεοπτικό debate του ΡΙΚ μεταξύ υποψηφίων Προέδρων, απέδειξε και την ωφελιμότητα αυτών των συζητήσεων αλλά και την αναγκαιότητα τους για την ενημέρωση των ψηφοφόρων, δικαιώνοντας απόλυτα τόσο εμένα προσωπικά, όσο και άλλους ανθυποψήφιους μου, που επιμέναμε και επιμένουμε ότι μόνο μέσα από τέτοιες συζητήσεις θα μπορέσουν οι ψηφοφόροι να ακούσουν και κυρίως να συγκρίνουν θέσεις αλλά και προσωπικότητες.

Απέδειξε επίσης ότι και οι πραγματικά ανεξάρτητοι υποψήφιοι, εκείνοι δηλαδή που δεν υποστηριζόμαστε από κανένα κόμμα, έχουμε και θέσεις και απόψεις και προτάσεις, ότι είμαστε τουλάχιστον ισάξιοι των κομματικών υποψηφίων και ότι δικαιούμαστε δικαιότερης μεταχείρισης και προβολής από τα ΜΜΕ.

Θα ήθελα επίσης για μία ακόμη φορά να ψέξω την περιφρονητική, τόσο προς εμάς, όσο και προς τους πολίτες, στάση του μη ανεξάρτητου υποψήφιου Νίκου Χριστοδουλίδη να απέχει από τα debates και να συνεχίζει την προσφιλή τακτική του, του «κρύψε να περάσουμε», φοβούμενος να αναλάβει τις ευθύνες του ως σημαίνων στέλεχος μίας 10ετούς διακυβέρνησης, η οποία έχει καταγραφεί στην συνείδηση των πολιτών, ως η πιο διεφθαρμένη, αποτυχημένη και αντιλαϊκή διακυβέρνηση που είχαμε ποτέ.