ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥΣ ΕΓΩΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΙΝΗΤΡΩΝ ΓΙΑ ΠΤΗΣΕΙΣ

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Η απόφαση της κυβέρνησης για κατάργηση ή αναστολή του σχεδίου κινήτρων προς αεροπορικές εταιρείες, αποτελεί πισώπλατο κτύπημα στον τουρισμό μας σε μία πολύ κρίσιμη και καθοριστική για την βιωσιμότητα του, στιγμή.

Την ώρα που η τουριστική βιομηχανία η οποία μόλις άρχισε να συνέρχεται από την διετή δοκιμασία της πανδημίας, βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με μία νέα  σοβαρή κρίση, εξ αιτίας αυτή τη φορά της οικονομικής και ενεργειακής κρίσης που πλήττει όλες τις χώρες, η κυβέρνηση αντί να επεξεργάζεται τρόπους περεταίρω στήριξης του τουρισμού και της οικονομίας μας, έρχεται με την απόφαση της αυτή, να του δώσει την χαριστική βολή.

Στις σημερινές συνθήκες της τεράστιας αύξησης των καυσίμων και της συνεπακόλουθης αύξησης του κόστους των τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών, είναι αδιανόητο και εντελώς έξω από κάθε λογική να αφαιρείται ένα εργαλείο – αυτό των κινήτρων για συνέχιση των πτήσεων προς και από την Κύπρο – το οποίο στην περίοδο που εφαρμόστηκε, απέδωσε αποδεδειγμένα τεράστια οφέλη και συνέβαλε καθοριστικά στο να κρατηθεί ο τουρισμός μας ζωντανός και ανταγωνιστικός.

Το πιο εκπληκτικό και αποκαρδιωτικό είναι δε ότι η απόφαση αυτή δεν λήφθηκε για οικονομικούς ή οποιουσδήποτε άλλους σοβαρούς λόγους, αλλά εξ αιτίας και ως επακόλουθο μίας προσωπικής σύγκρουσης και αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κυβερνητικούς και πολιτειακούς αξιωματούχους.

Είναι απαράδεκτο και καταδικαστέο, οι ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Μεταφορών και ο Γενικός Ελεγκτής, να αφήνουν τις προσωπικές έριδες και αντιπαλότητες τους να υπερισχύουν του δημόσιου συμφέροντος και να παίζουν παιχνίδια δύναμης και εξουσίας στις πλάτες της οικονομίας, του τουρισμού και των χιλιάδων πολιτών που εξαρτώνται από την τουριστική βιομηχανία και κυρίως βιοπορίζονται μέσα από αυτήν.

Δεν θα μπούμε στην λογική του ποιος έχει ή δεν έχει δίκαιο ή τους ποιος φταίει και ποιος όχι. Έχουμε άποψη και για τον προβληματικό τρόπο που λειτουργούν σε πολλές περιπτώσεις και τα δύο υπουργεία, αλλά και για την αμετροέπεια που ενίοτε παρασύρει τον Γενικό Ελεγκτή, αλλά δεν είναι του παρόντος.

Εκείνο που προέχει και επείγει τώρα είναι και οι δύο πλευρές να παραμερίσουν τους εγωισμούς, τα γινάτια και τα «αγκρίσματα» και να επαναφέρουν άμεσα είτε το συγκεκριμένο σχέδιο κινήτρων, είτε ένα νέο, πριν δούμε τις αεροπορικές εταιρίες να εγκαταλείπουν άρον-άρον την Κύπρο, με όλες τις συνεπακόλουθες οδυνηρές επιπτώσεις και στον τουρισμό μας, και στην οικονομία μας αλλά και στην τόσο απαραίτητη συνδεσιμότητα μας, με τον υπόλοιπο κόσμο.