ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΥΣΚΟΛΗ ΩΡΑ, ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΜΕ ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Με αφορμή τις ελλείψεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη εξ αιτίας του άτυπου εμπάργκο που έχει επιβάλει η Ρωσία, και των μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας που επιβάλλουν η μία ευρωπαϊκή χώρα μετά την άλλη, είναι αναμενόμενο ότι η Ευρώπη θα περάσει ένα εφιαλτικό χειμώνα, με φυσιολογικό επακόλουθο, μεγάλο μέρος του πληθυσμού της (συνταξιούχοι, ασθενείς, παιδιά, χαμηλότερα οικονομικά στρώματα), να είναι εκτεθειμένοι σε σοβαρότατους κινδύνους.

Σε αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή των ευρωπαίων εταίρων μας θεωρώ ότι η Κύπρος οφείλει να έλθει αλληλέγγυα και αρωγός δίνοντας την ευκαιρία σε ευρωπαίους πολίτες, να περάσουν – ως μία προσωρινή διέξοδος- μεγάλο μέρος του επερχόμενου δύσκολου χειμώνα, σε μία χώρα, όπως την δική μας, με ψηλές θερμοκρασίες και ανεπαίσθητο γι΄ αυτούς, χειμώνα.

Ως εκ τούτου προτείνω και ζητώ από την κυβέρνηση να επεξεργαστεί τάχιστα και να υποβάλει προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα πρόγραμμα φιλοξενίας ευρωπαίων πολιτών κατά τους χειμερινούς μήνες, στις ξενοδοχειακές μας μονάδες και στην υπόλοιπη τουριστική μας υποδομή, με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος, επιχορηγημένο και από την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και από ευρωπαϊκούς πόρους.

Στόχος και σκοπός αυτής της πρότασης δεν πρέπει να είναι, να επωφεληθούμε ή εκμεταλλευτούμε την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη για αύξηση των τουριστικών μας εσόδων, αλλά να επιδείξουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας στους δοκιμαζόμενους πολίτες της Ε.Ε. και να αποδείξουμε πως δεν είμαστε μία χώρα που θέλει να παίρνει μόνο από την Ευρώπη, αλλά ξέρει και να δίνει, όταν και εκεί, που αυτό χρειάζεται.

Γι΄ αυτό και η φιλοξενία ευρωπαίων πολιτών, στο πλαίσιο ενός τέτοιου προγράμματος, πρέπει να γίνει είτε σε τιμές κόστους, είτε και κάτω από αυτές, εφόσον εξασφαλισθεί η αναγκαία επιχορήγηση.

Πέραν του οφέλους που θα έχει ένα τέτοιο πρόγραμμα για τους ίδιους τους ευρωπαίους πολίτες, θα συμβάλει αποφασιστικά και στην εξοικονόμηση ενέργειας από τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, κάτι που θα διευκολύνει τα μέγιστα και την προσπάθεια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, να περιορίσουν την κατανάλωση ενέργειας.

Ως εκ τούτου προτείνω όπως η πρόταση αυτή, τεθεί άμεσα από την κυβέρνηση μας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, με την παράλληλη εισήγηση όπως επεκταθεί ταυτοχρόνως και στις άλλες ευρωπαϊκές μεσογειακές χώρες, που έχουν παρόμοιες ή ανάλογες με την Κύπρο, κλιματολογικές συνθήκες και τουριστικές υποδομές.

Παράλληλα η Κυπριακή Δημοκρατία, να προωθήσει την πρόταση αυτή προς τις μεσογειακές ευρωπαϊκές χώρες, και μέσω του θεσμού των Med 7, του οποίου αποτελεί μέλος.

Παρόμοιο πρόγραμμα το οποίο να καλύπτει ειδικά τους Βρετανούς πολίτες, μπορεί να επιδιωχθεί και σε συνεργασία με την Βρετανική κυβέρνηση, ως ελάχιστη ανταπόδοση της σταθερής προτίμησης τους προς την κυπριακή τουριστική αγορά.

Είναι αυτονόητο πως η υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος, θα επιφέρει οφέλη και στην Κυπριακή κοινωνία και οικονομία, (επέκταση λειτουργίας ξενοδοχειακών και άλλων τουριστικών μονάδων, συρρίκνωση της περιόδου καταβολής επιδόματος ανεργίας σε εργαζόμενους της τουριστικής βιομηχανίας, συνέχιση αεροπορικών δρομολογίων με αρκετούς προορισμούς και άλλα), όμως επαναλαμβάνω πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι και δεν είναι το επιδιωκόμενο της πρότασης μου.

Εκείνο που προτείνω, ζητώ και θέλω να δω, είναι την μικρή μας Κύπρο να κάνει πράξη την αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και σε μία πολύ δύσκολη στιγμή για την Ευρώπη, να δηλώνει έμπρακτα παρούσα.