ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ ΥΠΕΞ ΑΝΑΛΕΝΑ ΜΠΕΡΜΠΟΚ

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Χαιρετίζω τη δήλωση της Γερμανίδας Υπουργού Εξωτερικών Αναλένας Μπέρμποκ με την οποία αναφερόμενη στην Κύπρο υπέδειξε ευθέως, στον Τούρκο ομόλογο της Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει εσωτερικά σύνορα αλλά κοινά εξωτερικά σύνορα και ότι αυτά τα κοινά εξωτερικά σύνορα είναι σημαντικά για την χώρα της.

Είναι ίσως η πρώτη φορά που ευρωπαίος αξιωματούχος υποδεικνύει τόσο ξεκάθαρα προς την Τουρκία ότι οι ενέργειες της στην Κύπρο στρέφονται στην ουσία κατά της ίδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η τοποθέτηση της κ. Μπέρμποκ δείχνει και μία σαφέστατη διαφοροποίηση στην μέχρι τώρα «ουδετερότητα» της Γερμανικής διπλωματίας σε σχέση με την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Το κατά πρόσωπο μήνυμα της κ. Μπέρμποκ προς τον κ.Τσαβούσογλου ήταν ξεκάθαρο:

Η Κύπρος συνιστά το τελευταίο εξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντάσεις που προκαλεί η χώρα του στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο και οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου που επιχειρεί, όπως ακριβώς τώρα με την πρόθεση της για νέες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ με το νέο της γεωτρύπανο Abdulhamid Han, συνιστούν ωμή παραβίαση όχι μόνο των εθνικών συμφερόντων της Κύπρου και της Ελλάδας αλλά και των συμφερόντων αλλά και των συνόρων της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως τέτοιες θα αντιμετωπισθούν.