Ο ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΟΣ

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων του υπουργού Εργασίας με τους εμπλεκόμενους κοινωνικούς εταίρους για καθορισμό Εθνικού Κατώτατου Μισθού, επανατονίζω την ανάγκη, όπως, παρά την διάσταση απόψεων μεταξύ των εταίρων, η κυβέρνηση προχωρήσει αποφασιστικά στην υιοθέτηση του τόσο αναγκαίου αυτού θεσμού.

Για μας έχει φυσικά σημασία το ύψος στο οποίο θα καθορισθεί ο κατώτατος μισθός, αλλά περισσότερο σημαντικό είναι αυτός να μην είναι στατικός αλλά να αναπροσαρμόζεται αναλόγως των κοινά αποδεκτών κριτηρίων που καθορίζουν και χαρακτηρίζουν την εκάστοτε κατάσταση της οικονομίας.

Και αυτό γιατί ο κατώτατος μισθός δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα μέτρο που πρέπει να διασφαλίζει το ελάχιστο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης του εργαζόμενου ανθρώπου σε συνάρτηση με το εκάστοτε κόστος ζωής.

Ιδιαίτερα σημαντικό επίσης είναι το εύρος των επαγγελμάτων που θα καλυφθούν από τον κατώτατο, νοουμένου δυστυχώς ότι μεγάλη μερίδα των εργαζομένων μας δεν καλύπτονται σήμερα από συλλογικές συμβάσεις, με αποτέλεσμα να γίνονται θύματα εκμετάλλευσης.