ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΛΟΓΙΑ

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Για άλλη μία φορά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επανέλαβε στην διάρκεια ομιλίας του στην Περιστερώνα, το δικό του αφήγημα για το  Κραν Μοντανά, δείχνοντας ότι εκείνο που τον ενδιαφέρει και τον απασχολεί περισσότερο είναι η προσωπική του υστεροφημία και όχι το παρατεταμένο αδιέξοδο στο κυπριακό και ο διαφαινόμενος κίνδυνος διχοτόμησης της πατρίδας μας.

Πέντε ολόκληρα χρόνια μετά το 2017 είναι τραγικό να επικεντρωνόμαστε σε μία συνεχή παρελθοντολογία και σε ένα διαρκές παιχνίδι επίρριψης ευθυνών στην άλλη πλευρά, λες και αυτό είναι το ζητούμενο και όχι η εντατικοποίηση των προσπαθειών για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για σωτηρία και επανένωση της Κύπρου μας, προς όφελος όλων των κατοίκων της, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών και Λατίνων.

Άλλωστε σημασία δεν έχει τι λέμε εμείς, αλλά τι διαπιστώνουν και εκτιμούν οι τρίτοι και κυρίως ο διεθνής παράγοντας και ο ΟΗΕ, που αποτελούν και τα κύρια στηρίγματα μας στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.

Και δυστυχώς και στην τελευταία έκθεση του ο γ.γ του ΟΗΕ είναι και πάλι απόλυτος, κατανέμοντας ευθύνες και στις δύο πλευρές και μιλώντας για εκατέρωθεν δυσπιστία και απροθυμία, στην επανάληψη των διαπραγματεύσεων.

Στην ανάληψη γενναίων και πολυδιάστατων πρωτοβουλιών για αναστροφή αυτής της κατάστασης και αυτού του κλίματος είναι που όφειλε εδώ και καιρό αλλά οφείλει και τώρα να επικεντρωθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πριν να είναι πολύ αργά.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να συγκαλέσει άμεσα μία διαρκή συνεδρία του εθνικού συμβουλίου προκειμένου να αξιολογηθεί συλλογικά η παρατεταμένη στασιμότητα στο κυπριακό και οι κίνδυνοι που εγκυμονούνται από αυτήν αλλά κυρίως για να συζητηθεί και καταρτιστεί ένα νέο σχέδιο δράσης και μία νέα στρατηγική σωτηρίας της πατρίδας μας.

Οι σημερινές συνθήκες, οι αλλαγές στα γεωπολιτικά συμφέροντα και η μεγιστοποίηση της σημασίας της ενεργειακής ανεξαρτητοποίησης της Ευρώπης, μας προσφέρουν ευκαιρίες. Ας μην τις αφήνουμε άλλο να χάνονται κυνηγώντας χίμαιρες και ας αναλάβουμε πρωτοβουλίες για να τις αξιοποιήσουμε, προς αμοιβαίο όφελος όλων των χωρών και λαών της περιοχής.

Λευκωσία 8 Ιουλίου 2022