ΟΙ «ΤΡΥΠΕΣ» ΣΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΕΞΟΔΑ

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Από την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τις εκλογικές δαπάνες των υποψηφίων στις Βουλευτικές Εκλογές του 2021 προκύπτουν και εγείρονται σοβαρά ζητήματα πολιτικής και ηθικής τάξης αλλά κυρίως αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ υποψηφίων και μη ίσων ευκαιριών διεκδίκησης αξιωμάτων.

Είναι ξεκάθαρο ότι η υφιστάμενη νομοθεσία που διέπει τις εκλογικές δαπάνες στις Βουλευτικές αλλά και τις Προεδρικές Εκλογές έχει πολλές «τρύπες» και «παράθυρα» που επιτρέπουν σε κάποιους να την παραβιάζουν, να δαπανούν τεράστια αδήλωτα ποσά και να έρχονται έτσι σε πλεονεκτική θέση έναντι των συνυποψηφίων τους.

Επιπρόσθετα δημιουργεί τις προϋποθέσεις η διεκδίκηση αξιωμάτων να είναι προνόμιο μόνο των προσώπων με οικονομική διαφάνεια και περιορίζει ή και αποστερεί πλήρως μία τέτοια δυνατότητα από τους απλούς πολίτες.

Σοβαρότατο για μας κενό είναι και η δυνατότητα που δίνει η νομοθεσία να γίνονται ανεξέλεγκτες προεκλογικές δαπάνες στην εκτός προκαθοριζόμενης από τον νόμο εκλογικής περιόδου, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται η περίοδος εκείνη για να αποκρυφτούν τεράστια προεκλογικά έξοδα.

Τα φαινόμενα αυτά τα διαπιστώνουμε και κατά την τρέχουσα προεκλογική περίοδο για τις Προεδρικές, με κάποιους υποψηφίους να προβαίνουν σε εξωφρενικές δαπάνες, οι οποίες είμαστε βέβαιοι ότι στο τέλος θα εξαφανιστούν «δια μαγείας», από τις οφειλόμενες από τον νόμο δηλώσεις.

Σοβαρότατο πρόβλημα εγείρεται και για τους υποψήφιους εκείνους που έχουν πίσω τους κόμματα και οι οποίοι είναι με τον τρόπο αυτό σε θέση και να επωφελούνται εμμέσως από την κρατική χορηγία που παραχωρείται στα πολιτικά κόμματα και να έχουν έτσι πολύ μεγαλύτερες οικονομικές δυνατότητες σε σχέση με ένα ανεξάρτητο υποψήφιο.

Δυστυχώς η επισήμανση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ότι εδώ και πολλά χρόνια  ζητεί χωρίς ανταπόκριση την τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας, ούτως ώστε να κλείσουν οι «τρύπες» αυτές και να γίνει ο έλεγχος των προεκλογικών δαπανών πιο αυστηρός και αποτελεσματικός, αποδεικνύει ότι το πολιτικό σύστημα (Κυβέρνηση και Βουλή), δεν θέλουν να ενεργήσουν προς αυτή την κατεύθυνση γιατί απλούστατα η κατάσταση αυτή τους ευνοεί και τους εξυπηρετεί.

Και δυστυχώς το γεγονός αυτό αποτελεί άλλη μία απόδειξη ότι το πολιτικό μας σύστημα είναι εδραιωμένο στην διαφθορά, την διαπλοκή και την ευνοιοκρατία και τρέφεται από αυτές.

Αν τα πολιτικά κόμματα δεν θέλουν να είναι συνυπεύθυνα γι΄αυτά τα φαινόμενα που πλήττουν την δημοκρατία και την ισονομία μπορούν και οφείλουν να πάρουν πρωτοβουλίες μέσα από την Βουλή, για να τροποποιήσουν χωρίς άλλη καθυστέρηση τις υφιστάμενες νομοθεσίες.

Οι επικείμενες Προεδρικές Εκλογές μας προσφέρουν την ευκαιρία να δώσουμε όλοι μαζί την μάχη κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής, στηρίζοντας όχι τους συστημικούς υποψήφιους, αλλά έντιμες και καθαρές φωνές, οι οποίες δεσμεύονται να έλθουν σε πλήρη ρήξη και να ξεριζώσουν αυτά τα φαινόμενα από την κοινωνία μας.

Λευκωσία 29 Ιουλίου 2022