Ο ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ ΔΙΚΑΙΩΣ ΑΝΗΣΥΧΕΙ. ΕΜΕΙΣ;

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Άλλη μία έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για το Kυπριακό, αποτυπώνει το πλήρες αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το κυπριακό πρόβλημα τα τελευταία χρόνια αλλά και την παντελή απουσία προόδου για επανέναρξη ειλικρινών διαπραγματεύσεων που να μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για μία μόνιμη και ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος.

Και όμως, αντί οι επισημάνσεις και η ανησυχία του ΓΓ του ΟΗΕ, να λειτουργούν σαν καμπανάκι για όλους μας, διαπιστώνουμε με απογοήτευση ότι ουδείς σχεδόν δείχνει να προβληματίζεται και να ανησυχεί για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το κυπριακό.

Απόδειξη το γεγονός ότι το Κυπριακό απουσιάζει σχεδόν παντελώς στον υπό εξέλιξη προεκλογικό αγώνα και ότι οι πλείστοι των υποψηφίων Προέδρων και κυρίως εκείνοι που υποστηρίζονται από τα τρία μεγάλα κόμματα, παίζουν κυριολεκτικά «κρυφτούλι» με το κυπριακό.

Είναι προφανές ότι το Κυπριακό δεν είναι το «δυνατό» τους σημείο και ότι εκείνο που επιδιώκουν είναι να αποκρύψουν και να μην αναλάβουν τις προσωπικές ευθύνες που τους αναλογούν.

Αυτή την κρίσιμη όμως ώρα, η Κύπρος και ο λαός της δεν χρειάζονται ευθυνόφοβους και άτολμους πιθανούς αυριανούς Προέδρους, οι οποίοι βάζουν το κυπριακό στο περιθώριο για να μην «τσουρουφλιστούν».

Το Κυπριακό ήταν και παραμένει, μέχρι την τελική και ειρηνική διευθέτηση του, το υπ. αριθμό ένα υπαρξιακό πρόβλημα του τόπου.

Η Κύπρος μας χρειάζεται σήμερα ένα νέο Πρόεδρο, όπως τον Μάριο Ηλιάδη, ο οποίος και έχει πλήρη συναίσθηση της κρισιμότητας των στιγμών και έχει να καταθέσει νέες ιδέες και προτάσεις για επίλυση του προβλήματος, μέσα από την μόνη κοινά αποδεκτή βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας αλλά και θέλει και μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες και εντός της Κύπρου αλλά και διεθνώς για να σπάσει το σημερινό αδιέξοδο.

Ένα νέο Πρόεδρο ο οποίος μπορεί να συνενώσει δυνάμεις και να σχηματίσει μία κυβέρνηση ευρείας αποδοχής και συλλογικής ευθύνης για αντιμετώπιση και των μεγάλων κινδύνων στο κυπριακό αλλά και για την επίλυση των πολλαπλών εσωτερικών προβλημάτων.

Ο χρόνος κυλά δραματικά σε βάρος μας, η βιωσιμότητα της πατρίδας μας απειλείται και η διχοτόμηση είναι προ των πυλών.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλους πειραματισμούς από αποτυχημένες συνταγές.

Επιτελείο Μάριου Ηλιάδη