ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ, ΟΧΙ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΕΠΙ ΣΥΣΚΕΨΕΩΝ

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Με ένα νέο γύρο συσκέψεων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το Υπουργείο Οικονομικών και γενικότερα η κυβέρνηση, παρουσιάζονται να αναζητούν λύσεις για το τεράστιο πρόβλημα των απανωτών αυξήσεων σε όλα σχεδόν τα βασικά καταναλωτικά αγαθά  και της ακρίβειας που έχει γονατίσει τα πλείστα νοικοκυριά και φέρνει όλο και μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού στα όρια της φτωχοποίησης.

Το όντως όμως τεράστιο αυτό πρόβλημα, δεν λύνεται με συσκέψεις επί συσκέψεων και ατέρμονες συζητήσεις και διαβουλεύσεις αλλά με δραστικές αποφάσεις και άμεσα μέτρα και αυτά είναι που δεν βλέπει ακόμα η κοινωνία.

Τέσσερεις και πλέον μήνες από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία που πυροδότησε την νέα οικονομική κρίση, η κυβέρνηση «διυλίζει τον κώνωπα» και δείχνει να αναζητεί περισσότερο τρόπους αποφυγής λήψης αποφάσεων, παρά λήψης συγκεκριμένων και δραστικών μέτρων.

Με το δήθεν επιχείρημα της ανάγκης διαφύλαξης των δημοσίων οικονομικών  και άλλες δικαιολογίες, η κυβέρνηση απορρίπτει κάθε ιδέα και πρόταση, είτε για μείωση φορολογιών, είτε για επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων και άλλων βασικών αγαθών, γεγονός που δείχνει ότι δεν έχει αντιληφθεί ή μάλλον συνειδητά αδιαφορεί για την κρισιμότητα της κατάστασης και το μέγεθος της ζημιάς που επωμίζονται οι πολίτες.

Ουδείς επιθυμεί ή προτείνει να αφεθούν τα δημόσια οικονομικά να τιναχθούν στον αέρα. Η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών είναι βασικός πυλώνας ανάπτυξης και ναι, πρέπει να διασφαλισθεί.

Είναι όμως άκρως προκλητικό μέσα στην παρούσα κρίση το Κράτος να δημιουργεί επιπλέον πλεονάσματα από αυξημένα έσοδα από τις φορολογίες σε καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα και να αρνείται να τα επιστρέψει με κάποιο τρόπο στους πολίτες.

Είναι επίσης άκρως προκλητικό το Κράτος να συνεχίζει να κλείνει τα μάτια στα φαινόμενα αισχροκέρδειας και να αρνείται να εκτελέσει τον παρεμβατικό ρόλο του εκεί και όπου επιβάλλονται αδικαιολόγητες αυξήσεις.

Τρόποι και μέτρα ανακούφισης των πολιτών και κυρίως εκείνων που πλήττεται καίρια η επιβίωση τους, υπάρχουν πολλοί. Αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα.

Σε αυτή την δύσκολη και κρίσιμη ώρα, για την επιβίωση μεγάλης μερίδας πολιτών αλλά και για την βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων, κυρίως μικρομεσαίων, η  κυβέρνηση δεν έχει άλλα περιθώρια «προβληματισμού» και ταλαντεύσεων.

Χρειάζονται αποφάσεις και μέτρα εδώ και τώρα!

Και στην προσπάθεια αυτή οφείλει να συνδράμει έμπρακτα και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενισχύοντας, όπως επιτυχώς έπραξε και κατά την περίοδο της πανδημίας, τις αδύνατες οικονομικά ευρωπαϊκές χώρες, να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις καταστροφικές συνέπειες και του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και των δικών της αποφάσεων για επιβολή σειράς κυρώσεων στην Ρωσία, που εκ του αποτελέσματος δείχνουν να πλήττουν περισσότερο τις ευρωπαϊκές οικονομίες και τους ευρωπαίους πολίτες και όχι την οικονομία του Ρώσου εισβολέα.