ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΕΚΚΛΗΣΗ ΜΑΡΙΟΥ ΗΛΙΑΔΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΑΚΕΛ

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Με την ευκαιρία της συνόδου το Σαββατοκύριακο 7-8 Μαΐου 2022 της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, που αποτελεί καταστατικά το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του κόμματος, με αποκλειστικό αντικείμενο την έγκριση εισήγησης προς τα μέλη του κόμματος για τις Προεδρικές Εκλογές του 2023, επιθυμώ να απευθυνθώ δημόσια προς τα μέλη του Σώματος και να καταθέσω κάποιες σκέψεις, που θεωρώ πως θα μπορούσαν να εμπλουτίσουν τον προβληματισμό τους.

  • Κατ΄αρχάς διαβεβαιώνω ότι σέβομαι απόλυτα τις εσωκομματικές διαδικασίες του κόμματος και δεν έχω σε καμία περίπτωση πρόθεση να υπεισέλθω σε αυτές.
  • Αναγνωρίζω επίσης ότι η ηγεσία του ΑΚΕΛ κατέβαλε μέχρι σήμερα έντονες και ειλικρινείς προσπάθειες για να υλοποιηθεί η προσδοκία των πολιτών για κάθοδο της αντιπολίτευσης στις Προεδρικές Εκλογές, ενωμένης και με ένα κοινό υποψήφιο, γεγονός που θα διασφάλιζε μία νικηφόρα πορεία σε αυτές, ούτως ώστε να υλοποιηθεί ο μεγάλος στόχος του τερματισμού της παρούσας καταστροφικής διακυβέρνησης που τόσα δεινά επισώρευσε στον τόπο και τον λαό.
  • Παρά το γεγονός ότι οι προσπάθειες αυτές δεν κατέστη δυνατό να καρποφορήσουν ακόμα, θεωρώ ότι ο στόχος αυτός δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί και ότι υπάρχουν ακόμα χρονικά περιθώρια επιπρόσθετων διαβουλεύσεων.
  • Είμαι πεπεισμένος ότι όλα τα κόμματα, οργανωμένα σύνολα και προσωπικότητες που κινούνται στον χώρο της αντιπολίτευσης και θεωρούν επιβεβλημένη την απαλλαγή του τόπου από την παρούσα διακυβέρνηση αντιλαμβάνονται και συναισθάνονται την ιστορική τους ευθύνη να εξαντλήσουν κάθε προσπάθεια και ελπίδα για ενωμένη κάθοδο στις επερχόμενες εκλογές. Πολύ περισσότερο το ΑΚΕΛ που ως το ιστορικότερο και μεγαλύτερο κόμμα, αποτελεί τον κύριο μοχλό στον οποίο μπορεί να στηριχθεί η προσπάθεια απαλλαγής από τη σημερινή διακυβέρνηση.

Ως εκ τούτου και διακατεχόμενος από πραγματική ανησυχία για τυχόν οριστική εγκατάλειψη της προσπάθειας αυτής, απευθύνω σήμερα με σεβασμό,  ύστατη έκκληση προς την ηγεσία και τα ανώτερα καθοδηγητικά όργανα του ΑΚΕΛ όπως μη δρομολογήσουν τελικές αποφάσεις και να αναλάβουν μία ακόμα πρωτοβουλία για συνεργασία και κοινή κάθοδο στις Προεδρικές, όλων των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, γύρω από μία υποψηφιότητα ευρύτατης δυνατής αποδοχής, κάτι που θα συνιστούσε υπέρτατη υπηρεσία προς τον κυπριακό λαό.

Η ιστορία μας έχει αποδείξει ότι όσες φορές οι δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις του τόπου διεκδίκησαν τις Προεδρικές με την μέγιστη δυνατή ενότητα το τελικό αποτέλεσμα ήταν νικηφόρο. Αντίθετα όσες φορές κατήλθαν σε αυτές κατατεμαχισμένες στηρίζοντας διαφορετικούς υποψηφίους, διευκόλυναν την ανάληψη της εξουσίας από συντηρητικές και φαύλες διακυβερνήσεις, κάτι που όλοι έχουμε ευθύνη να μην επιτρέψουμε να επαναληφθεί και στις επερχόμενες εκλογές.

Με φιλικούς συναγωνιστικούς χαιρετισμούς

Μάριος Ηλιάδης

Υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Λευκωσία 6 Μαΐου 2022