ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ, Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Με αφορμή την χθεσινή ευρεία σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας για το μεταναστευτικό και τις επίσημες ανακοινώσεις που έγιναν μετά από αυτήν διαπιστώνουμε για μία ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση αντί να επικεντρώνεται στην ουσία του προβλήματος αναλώνεται σε κινήσεις εντυπωσιασμού και στην εξαγγελία αόριστων και γενικόλογων μέτρων που στοχεύουν κυρίως στην ικανοποίηση ενός περιορισμένου εσωτερικού ακροατηρίου.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί να αποδώσει την έξαρση του μεταναστευτικού σε εξωγενή κυρίως αίτια και παράγοντες και αποφεύγει επιμελώς να ασχοληθεί με τις δικές της ευθύνες και αδυναμίες στην αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού προβλήματος.

Στην δική μας αντίληψη η Κύπρος ως ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό Κράτος οφείλει να εκφράζει με κάθε τρόπο την έμπρακτη και γενναιόδωρη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της προς τους κατατρεγμένους συνανθρώπους μας που οι συνθήκες στις χώρες τους τους υποχρέωσαν να αναζητούν καταφύγιο, είτε ως πρόσφυγες, είτε ως μετανάστες, στην χώρα μας.

Η αδιαπραγμάτευτη αυτή Αρχή, πρέπει να υλοποιείται ωστόσο μέσα στα αυστηρά πλαίσια δυνατοτήτων της χώρας, ούτως ώστε η «αγκαλιά προστασίας» προς τους ανθρώπους αυτούς να είναι πραγματικά ουσιαστική και να μπορούν να προσφέρονται σε αυτούς συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης αλλά και σταδιακής και ομαλής ένταξης τους στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες.

Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που προκύπτουν λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας μας με περιοχές αυξημένων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, της σκόπιμης διοχέτευσης ροών προς την Κύπρο από την Τουρκία αλλά και των αντικειμενικών αδυναμιών που υπάρχουν στην εποπτεία και τον αποτελεσματικό έλεγχο και των θαλασσών μας αλλά και της μεγάλης σε έκταση νεκρής ζώνης, θεωρούμε ότι η Κυπριακή κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς στην διαχείριση του συγκεκριμένου προβλήματος με αποτέλεσμα αυτό, να έχει προσλάβει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις.

Για εμάς οι βασικότερες αιτίες αποτυχίας της κυβέρνησης στην διαχείριση του προβλήματος που παρέμειναν και στην χθεσινή σύσκεψη εκτός συζήτησης είναι:

-Η μη ανθρωποκεντρική φιλοσοφία και προσέγγιση των κυβερνώντων απέναντι στους πρόσφυγες και μετανάστες, οι ξενοφοβικές αντιλήψεις που σε αρκετές περιπτώσεις αγγίζουν τα όρια του ρατσισμού και η απουσία του απαραίτητου σεβασμού προς την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, στοιχεία που δυστυχώς καλλιεργούνται και διασπείρονται στον λαό ακόμα και από κυβερνητικά στελέχη.

-Η αποτυχία να πεισθούν οι ευρωπαίοι εταίροι μας και για την έκταση του προβλήματος και για τις επιπτώσεις του στην τοπική κοινωνία αλλά και για την ανάγκη στήριξης μας με τα αναγκαία υλικοτεχνικά, οικονομικά και εποπτικά μέσα προς αντιμετώπιση του.

-Η λανθασμένη και ελεγχόμενη διαχείριση όσων ευρωπαϊκών πόρων διατέθηκαν έως τώρα στην Κυπριακή Δημοκρατία για αντιμετώπιση του προβλήματος.

-Η μη δημιουργία επαρκών και αξιοπρεπών χώρων φιλοξενίας του αριθμού εκείνου προσφύγων και μεταναστών που στην βάση μελετών θα μπορούσε η Κύπρος  να υποδεχθεί είτε σε μόνιμη, είτε σε προσωρινή βάση και η μη επάνδρωση των υφιστάμενων δομών με αριθμητικά επαρκές και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό.

-Η απουσία κατάλληλων και ξεχωριστών δομών για φιλοξενία ασυνόδευτων παιδιών, ανηλίκων και γυναικόπαιδων, με αποτέλεσμα οι απροστάτευτες αυτές κατηγορίες να εκτίθενται σε καθημερινούς κινδύνους και να μετατρέπονται σε εύκολα θύματα. Η πρόσφατη σοκαριστική αποκάλυψη ότι 11 παιδιά έχουν εξαφανισθεί τα τελευταία 3 χρόνια από τις υφιστάμενες δομές και έκτοτε αγνοείται η τύχη τους αποδεικνύει με τον πλέον τραγικό τρόπο την εγκληματική αδιαφορία της Κυπριακής Πολιτείας απέναντι τους.

-Η συνεχιζόμενη γραφειοκρατική και χρονοβόρα διαδικασία εξέτασης αιτήσεων αιτητών ασύλου, που έχει ως αποτέλεσμα να διαιωνίζεται η παραμονή μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών στην Κύπρο και να δημιουργούνται φαινόμενα υπερπληθυσμού στις υφιστάμενες ήδη ανεπαρκείς δομές.

-Η απουσία εξειδικευμένων προγραμμάτων γρήγορης εξέτασης αιτήσεων προσώπων που θα επιθυμούσαν να παραμείνουν στην Κύπρο και να αξιοποιηθούν στην κάλυψη αναγκών σε τομείς της οικονομίας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα έλλειψης εργατικού δυναμικού.

Λευκωσία 20 Απριλίου 2022