ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ, ΕΝΑΣ ΠΡΟΙΚΙΣΜΕΝΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Καλωσορίζουμε στην Κύπρο τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας

H Κύπρος ετοιμάζεται να υποδεχθεί τις επόμενες μέρες τον φωτισμένο ηγέτη της ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος καθημερινά μεριμνά ώστε να θέτει τον άνθρωπο στο επίκεντρο της δράσης του και των κηρυγμάτων του, μεταδίδοντας το οικουμενικό μήνυμα της αγάπης, που τόση ανάγκη έχει η ανθρωπότητα.

Ασφαλώς αποτελεί ύψιστη τιμή για την Κύπρο και το λαό της να φιλοξενήσουν μια κορυφαία προσωπικότητα, η οποία πέραν της θρησκευτικής ιδιότητας, διατηρεί πολιτικά αξιώματα και διαθέτει κύρος και επιρροή σε όλο τον κόσμο. Είναι ο δεύτερος Πατριάρχης της Δυτικής Εκκλησίας που επισκέπτεται την Κύπρο τα τελευταία χρόνια. Είχε προηγηθεί η επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου XVI, τον Ιούνιο του 2010.

Ο σύγχρονος κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με πολλαπλές προκλήσεις και εκατομμύρια άνθρωποι σε κάθε γωνιά της Γης καλούνται να επιβιώσουν υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, χωρίς πρόσβαση σε τροφή, νερό, ιατρική περίθαλψη και φάρμακα. Η ανισότητα, οι διακρίσεις, το προσφυγικό ζήτημα και η μεταναστευτική κρίση, ο ψηφιακός αναλφαβητισμός, η ανεργία, και πολλά άλλα ζητήματα, θα πρέπει να απασχολήσουν την ατζέντα της παγκόσμιας ηγεσίας, κατά τρόπο δημιουργικό και αποτελεσματικό.

Η κλιματική κρίση εξελίσσεται σε πραγματική απειλή για όλο τον κόσμο. Παρόλο ότι ιεραρχείται από όλους ως η κορυφαία προτεραιότητα για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται, δεν μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι τα παιδιά μας θα ευτυχήσουν να απαλλαγούν από τον υπαρκτό κίνδυνο.

Η χωρίς πρακτικό αποτέλεσμα διάσκεψη κορυφής για το Κλίμα, που φιλοξενήθηκε πρόσφατα στη Γλασκώβη, είναι η επιβεβαίωση της κραυγαλέας αποτυχίας της παγκόσμιας ηγεσίας να αφουγκραστεί τα μηνύματα των καιρών και να θέσει το συλλογικό καλό πάνω από τα εθνικά οικονομικά συμφέροντα της κάθε χώρας. Η έλλειψη ενός πολιτικού ηγέτη με οικουμενική ματιά και με πανανθρώπινη ατζέντα, γίνεται έντονη όσο ποτέ άλλοτε.

Φωτεινή εξαίρεση, που δημιουργεί αμυδρές ελπίδες για ένα καλύτερο κόσμο, αποτελεί ο λόγος και το έργο της Αυτού αγιότητας Πάπα Φραγκίσκου, τον οποίο θα υποδεχθούμε στην Κύπρο. Από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων του ο Πάπας διακήρυξε ότι το ισχυρότερο μήνυμα του Ιησού είναι η ευσπλαχνία, την οποία ο Ποντίφικας θεωρεί ως «βασικό στοιχείο της ζωής της πίστης». Εξάλλου επέλεξε το όνομά του προς τιμήν του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης (1182-1226), επειδή όπως είπε, «έφερε στον Χριστιανισμό μια ιδέα της φτώχειας ενάντια στην πολυτέλεια, την υπερηφάνεια, την ματαιοδοξία των πολιτικών και εκκλησιαστικών δυνάμεων της εποχής. Άλλαξε την ιστορία».

Άξια μνείας είναι η φιλοξενία που προσφέρει το Βατικανό με πρωτοβουλία του Πάπα Φραγκίσκου, σε οικογένειες προσφύγων/μεταναστών από όλο τον κόσμο. Όταν μετέβη το 2016 στη Λέσβο υιοθέτησε οικογένειες προσφύγων και τους πρόσφερε την ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή.
Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας υποστηρίζουν ότι ο Πάπας εξέφρασε την επιθυμία να υιοθετήσει πρόσφυγες από διάφορες χώρες που φιλοξενούνται προσωρινά στην Κύπρο. Ασφαλώς τέτοιου είδους ενέργειες δεν αρκούν για να αντιμετωπίσουν την ανθρωπιστική κρίση που συντελείται τα τελευταία χρόνια, είναι όμως έμπρακτες χειρονομίες που τιμούν το υψηλό σχήμα του κορυφαίου πνευματικού ηγέτη εκατομμυρίων ανθρώπων και στέλνουν το πανανθρώπινο μήνυμα της αλληλεγγύης και της αγάπης.

Καλωσορίζουμε τον Πάπα στην Κύπρο, με την βεβαιότητα ότι μέσα από το λόγο του θα στείλει και σημαντικά μηνύματα για το πολιτικό μας πρόβλημα. Η συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου συνιστά ντροπή για τον σύγχρονο κόσμο και ο Πάπας Φραγκίσκος, με την επιρροή που διαθέτει πιστεύουμε ότι μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην προσπάθεια τερματισμού της διαίρεσης της Κύπρου.

Σ’ αυτή την προσπάθεια σημαντικός είναι ο ρόλος των θρησκευτικών ηγετών και στις δύο πλευρές του νησιού, οι οποίοι προς τιμήν τους διατηρούν ένα θεσμοθετημένο διάλογο για ζητήματα που τους απασχολούν. Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μπορεί να ενθαρρύνει αυτό τον διάλογο και να καλέσει και τους πολιτικούς και όλους τους άλλους ενδιαφερόμενους, να λειτουργήσουν υπερβατικά για το κοινό καλό.

Το ενδιαφέρον της Αγίας Έδρας για την Κύπρο είναι αδιάλειπτο και είμαστε ευγνώμονες για την ουσιαστική συμβολή της στις προσπάθειες για προώθηση του διαθρησκευτικού διαλόγου, την αποκατάσταση θρησκευτικών μνημείων στα κατεχόμενα, καθώς και για την ικανοποίηση ανθρωπιστικών αιτημάτων προσφύγων και εγκλωβισμένων. Καλωσορίζουμε τον Ποντίφικα στην Κύπρο, με την ευχή ότι η παρέμβασή του για τερματισμό της διαίρεσης, μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική.